Zoneterapi

Hvad er zoneterapi

Grundprincippet i zoneterapi er, at bestemte punkter på fødderne står i direkte forbindelse med et særligt område i kroppen via nervesystemet.
Zoneterapi minder om akupunktur, men i stedet for nåle anvendes faste tryk med fingrene på bestemte punkter fødderne (få gange andre steder også). Disse punkter kaldes reflekspunkter, eftersom de afspejler og påvirker dele af kroppen, der kan ligge langt væk fra punkterne.

Zoneterapi, reflekspunkter og teknikker

Ved at massere eller trykke på disse reflekspunkter, kan vi lindre eller afhjælpe problemer andre steder i kroppen. Det er især, når vi masserer de ømme reflekspunkter, at vi opnår den ønskede virkning med zoneterapi.

Fingerstilling ved zoneterapi

Når du massérer er det vigtigt, at du bruger din tommelfinger rigtigt. Presset skal være fast, men ikke så hårdt at det gør for ondt på patienten. Du vil ofte bruge spidsen eller kanten af tommelfingeren.

Eksempel på en forkert bøjet tommelfinger:

Zoneterapi, reflekspunkter og teknikker

Eksempel på en rigtig bøjet tommelfinger:

Zoneterapi, reflekspunkter og teknikker

 

Zoneterapi: Teknik og ømme zoner

Når tommelfingeren arbejder på fodsålen, støtter de andre fingre på fodryggen. Når du omvendt arbejder på fodryggen støtter de andre fingre på fodsålen.

Du må aldrig holde fastere om personens fod, end at han/hun let kan trække foden til sig, hvis det gør for ondt eller på anden måde bliver ubehageligt.

Du kan lette dit arbejde ved også at bruge fingrene modsat den arbejdende tommelfinger. Når du anvende et let, jævnt tryk med de fire fingre modsat tommelfinger, giver det tommelfingeren mere kraft og udholdenhed.

Når du finder en øm reflekszone, som du ønsker at behandle grundigt, bearbejder du den fra flere retninger: op, ned og på tværs. I nogle tilfælde vil området ikke være særlig følsomt, når du bearbejder det fra en retning, men være meget følsomt, når du begynder at bearbejde området fra en anden retning.

Når du finder et ømt punkt kan personen føle det som om, du bruger neglen, en syl, et glasskår, eller som når man træder på en søm. Den spidse, stikkende smerte, som behandlingen nogen gange forårsager, føles let som en negl, der borer sig ned i foden. Du skal blot være sikker på, at det ikke er neglen.

Finder du et ømt eller smertefuldt område, skal du ikke massere på livet løs. Masser kun ømme zoner blidt og i kort tid i starten (et minut eller to). Du bør ikke behandle ømme zoner under foden i mere end ca. 10 minutter i alt. Det vi tilstræber er at massere på en måde, som giver en "behagelig smerte" og en rar fornemmelse, som personen siger gør ondt, men "på en god måde".

Du må naturligvis aldrig massere på områder med eksem, svamp, betændelse og lignende.

Konklution og øvelse

Ved at massere ømme reflekspunkter forbedres cirkulationen og nervekommunikationen til de tilsvarende dele af kroppen. Og det viser sig nu, at det er muligt at lindre på skavanker og lidelser med relation til de udvalgte reflekspunkter. Zoneterapi kan kurrere mange mange flere fysiske og psykiske sygdomme end man tror. At udøve zoneterapi er lige som så meget andet noget man skal øve sig på for at blive god til det. Brug eventuelt nogle creme eller olier for at gøre prcessen nemmere.
Her kan du set et eksempel på hvordan foden er opdelt i sektioner med nerverne under husen (der svaere til sektioner af kroppen).

Zoneterapi, reflekspunkter og teknikker

Her kan du downloade to diagrammer (det ene meget mere detaljeret end det andet), du kan bruge for at se hvilke nerveender der ender hvor på foden. Med andre ord et en god ting at have med sig hvis man vil have ekstra succes med zoneterapi.

Download zoneterapi diagrammer her.

Udskriv Email