Skip to main content

Hælspore – Hvordan jeg kom af med min hælspore

De findes mere end én type hælspore. Den ene hælspore er langt lettere at komme af med end den anden type hælspore. Meget overordnet og kort beskrevet er de to typer hælsporer:

 • Hælspore som primært er en forkalkning af den ende af senen der løber ud mod tæerne, som sidder i hælen. Der er stadig lidt skade på senen, eller mere synligt ved denne form for hælspore en irritation af senen. Denne hælspore er lettest at gøre noget ved.
 • Hælspore som ikke er en forkalkning, men derimod en reel skade/rift i hælens sene. Den har svært ved at hele og kræver derfor bedre blodomløb, fleksible scener og evt. medicin som binyrebarkhormon. 

Man kan naturligvis have begge typer hælspore på samme tid, hvilket er klart værst i smerte og behandling.

Denne artikel om hælsporer, tager udgangspunkt i hvad der var til grund for min egen hælspore, og hvad jeg gjorde for at komme af med den. Eller sagt på en anden måde fra ulidelig konstant smerte i hælen, til slet ikke at lægge mærke til om der er en hælspore mere.

Hvorfor får jeg hælspore?

En hælspore kommer typisk af bl.a.:

 1. Man sidder for meget ned, typisk med dårlig sidestilling eller har ben over kors. 
 2. Vejer for meget og bør tabe sig (for meget vægt på foden).
 3. At man mest står på foden hvor man får hælsporen (for meget vægt på foden). Dette er fx når man bare står op, eller vasker en tallerken af osv. Det kan være svært ændre denne vane.
 4. Manglende stræk af fodens sener (så den bliver ufleksibel og for kort) eller sener der leder til foden som fx læggen og baglåret. Betyder langt mere for hælspore end man tror! 
 5. Affaldsstoffer ikke renses ordentligt ud og derfor ”blokerer” for bedst muligt blodgennemstrømning. Ofte pga. mangel på motion eller stimulering af lymfe og blodsystem.
 6. At man "kramper" (spænder) ved at gå forkert eller i forkert fodtøj for at undgå det gør ondt. Dette gør hælsporen endnu mere statisk og værre, hvis ikke årsagen til hælsporeren opstod i det første. 

Kort sagt for meget pres og vægt på foden, at hælsporen ikke bliver rørt og strækket, samt der mangler blodgennemstrømning. Dette resulterer i kalkdannelse omkring senen i hælen, og at der mangler god blodgennemstrømning i hælsporen for at riften kan hele.

Hvordan får jeg min hælspore helet og komme af med hælsporen?

Ting der mest har hjulpet mig med min hælspore:

 1. Hælspore-indlæg og meget blødere sko (fx sketchers). Så er der mindre pres på foden og derved hælsporeren. Hælspore indlæg med hul i til hælen til hælsporen, kan købes billigt i fx Matas,men bør være en midlertidig løsning. Man kan også få specialdesignet nogle bedre hælspore-indlæg. Få en sål i skoen og/eller helt specialdesigne sko.
 2. Strække hele bagsiden af benet ud fra balder og ned til hælen. Dvs. fx bukke sig forover og røre ved ens tær i 20-30 sekunder ad gangen. Få gang i lægmusklerne også. Forskelligt udstræk er meget afgørende for hælsporeren, da der er brug for godt blodomløb for at hele skaden. 
 3. Gå hurtigst muligt til en massør der med det som bedst kan beskrives som ”en proptrækker med knop i stedet for spids” trykker voldsomt hårdt (og ekstremt smertefuldt) ind i hælsporen og knække evt. forkalkning. Dette kan i nogle tilfælde gøre man humper ind og nærmest kan gå ud første gang. Bedst er dog at vide at man har denne type hælspore først. 
 4. Gå hurtigst muligt til en massør (eller bedre Body SDS eller endnu bedre osteopat) der kan sætte gang i helbredelsen og blodgennemstrømning. Hård massage af læg såvel som hele fodens mange sener og led. Vigtigst er dog senen med selve hælsporen, som går fra hæl helt ud til storetå, skal have en stor smertefuld tur.
 5. Udtrækning og vred af hele fodledet. Her bør man lige slå konkrete øvelser op eller snakke med en fysioterapeut om hvad man skal gøre.
 6. Sidde på hug på tåspidserne og slappe helt af så det undersiden af foden strækkes ud. Gør dette 3 minutter af gangen. Man kan med fordel krænge skiftevis ud over siderne for også at strække i andre vinkler. Kræver øvelse at gøre rigtig og slappe nok af.
 7. Skifte hvilken fod man står på. Det er meget svært at lære en ny vane som denne, men det hjælper også meget. De fleste har uden at tænke over det en fod de står på gennem flere år – dette kan have ledt til hele problemet og skal derfor stoppes.
 8. Find en person med speciale i behandling, lymfe massage og udrensning (herunder "Body SDS"). Der er ofte en ophobning af affaldsstoffer i låret, haser mm. der blokerer for god blodgennemstrømningen så kroppen naturligt kan hele. Motion og massage hjælper også på dette. Min oplevelse var at ved det rigtige udrensende tryk i overlåret, så dunkede hælsporen. Denne person kan også gøre muskler og sener der leder hen til hælsporen mere fleksible så blodgennemstrømningen bliver bedre og den derved han hele sig selv.
 9. Man kan sove med en hælspore soveskinne som strækker foden mens man sover, hvor dynen ellers har tendens til at have den modsatte effekt hvis man ligger på ryggen.
 10. Man kan sætte sig med fødderne godt inde under sig i sofaen, med flad fod mod gulvet hele tiden, og på den måde strække senerne i foden mens man ser TV. Gør dette fx 15-30 minutter ad gangen, 5 gange max om dagen.
 11. Presse undersiden af foden i mange forskellige vinkler hårdt ind mod en skarp bordkant, eller ”rulle” (eller flytte foden en halv centimeter ad gangen) den skarpe kant hen over foden fra hæl/hælspore mod storetå. Alternativt kan man lave massage øvelser ved at sætte foden oven på en lille hoppebold man trykker hårdt ned på og kører rundt.

Ikke anbefalet er at bruge binyrebarkhormon, med mindre det står meget grelt til med ens hælspore. I så fald kan det gøre ondt værre i meget lang tid, da man ikke kan mærke de øvelser man foretager. Tilsvarende kan det være en del af helingsprocessen, hjælpe hælsporen til et sted hvor man kan arbejde med den, eller som muliggør man kan lave hælsporen øvelserne rigtig uden for meget smerte.

Alt dette har til sammen fjernet min hælspore helt.