Skip to main content

Utroskab og hvordan I kan komme igennem det

DENNE ARTIKEL ER STADIG UNDER UDARBEJDELSE! DEN VIL SOM DEN ENESTE NÅR DEN ER FÆRDIG, INDEHOLDE ET FORSØG PÅ AT SKEMATISERE HVAD DER SKAL GØRES FOR AT REDDE ET FORHOLD HVOR UTROSKAB ER BLEVET INTRODUCERET!

Alt hvad du behøver at vide om emnet i en artikel!

Man kan rigtig mange steder finde information om utroskab, hvad det er, hvor ekstremt smertefuldt det er, hvorfor det sker, tegn på at ens partner er det mm., men intet sted står det beskrevet hvordan man kommer igennem det som par. Det har undret mig og bevirket at jeg skriver denne artikel.
Grunden til der ikke findes særligt meget materiale om hvordan man klare sig igennem utroskaben skyldes, at man ikke rigtig kan komme sig fuldstændigt, når først så meget smerte er forvoldt og endnu værre, så meget tilliden er ødelagt og væk. Måske er det slet ikke muligt at komme igennem noget så frygtelig og sindsødelæggende?
Ikke desto mindre vælger jeg på denne side at antage det er muligt, og kommer med en række råd og indsigt i situationen.

Hvad er utroskab?

Utroskab er noget af det værste man kan gennemleve som menneske.

Man vil ikke engang ønske det for sin værste fjende.

Utroskab som jeg ser det, er at man tager det gode i ens forhold og giver til en anden, s å der kun er de dårlige ting tilbage (fx skænderier). Man er sammen for at have det godt/bedre. Derved kan man ofte kalde utroskab for en selvopfyldende profeti, da det gode jo er væk i forholdet, hvorved alternativet (fx den som ens partner er utro med) fremstår som mere tiltalende, positivt/glad, hvorved forholdet bliver værre og værre til det går galt.

Et fysisk forhold kan tilgives, men følelserne og hvad der lægges i det mellem den utro part og den person som de er det med, kan ikke repareres så let. Specielt ikke hvis det sker for mange gange, da det totalt ødelægger/underminerer redningsforsøg. Det er den utro parts ansvar at være ærlig her, og træffe beslutningen om at stoppe forholdet. Det gælder specielt fordi partneren hvis kæreste har været utro ikke kan tænke rationelt eller overskue situationen, og deres verden lige er sunket i grus, da den eneste de troede de kunne stole fuldt på, har bedraget dem. Hertil kommer at det kun er den utro partner der kender den fulde sandhed, og derfor er den eneste der kan tage en velovervejet beslutning.

Tegn på utroskab?

Denne artikel henvender sig primært til par der er bekendt med den ene part har været utro, og har valgt at genoprette forholdet og få det på rette spor igen. For at dette kan ske er det vigtig at en hver form for tvivl om hvor vidt ens partner er utro eller ej er fjernet! Uden dette kan den altafgørende tillid ikke genoprettes.

Her er en liste over typiske tegn på din partner (stadig) er utro:

 1. Partneren viser mindre interesse i din gøren og laden.
 2. Partneren går mere op i, hvordan han/hun ser ud, når han/hun skal på arbejde, og bekymrer sig mindre om, om du synes, han/hun er lækker.
 3. Partneren har mindre lyst til sex med dig. Det sker dog også at personen får mere lyst...
 4. Partnerens vaner bliver anderledes. Han/hun har mindre regelmæssige mødetider og ven/venindemøder.
 5. Partneren virker glad, undtagen sammen med dig.
 6. Partneren er mindre tolerant over for dig og din familie og venner.
 7. Der er problemer i parforholdet, som han/hun ikke føler, er blevet løst på en tilfredsstillende måde.
 8. Partneren er i et forhold, hvor der er fokus på børn og ikke på romantikken.
 9. Partneren får pludselig nye interesser/hobbyer som personen ikke haft før (fx at løbe ture).
 10. Partneren deler færre ting med dig og der er generelt nedsat kommunikation. Dette gælder specielt på områder der plejer at "irritere" personen.
 11. Mobiltelefonen bliver pludselig sat oftere på lydløs og ligger oftere paranoidt gemt væk.
 12. Personen tager flere billeder af sig selv (med henblik på at sende dem eller blot går mere op i sit udseende).
 13. Du finder decideret beviser for utroskaben. Fx tekst-besked, telefonopringninger, venner ser dem sammen, Facebook samtaler, sexsygdom, undertøj der ikke er dit osv.
 14. Personen svarer mere langsomt eller usammenhængende på spørgsmål vedr. ture med venner/veninder, tidspunkter mm.

Det er værd at bemærke at den utro part ofte stærkt fejlagtigt tror deres utroskab er usynligt, og at de er gode til at skjule deres spor. Hvis du er i tvivl om din partner er utro eller ej, er der ofte en grund til det, og vil som minimum betyde at I er ved at glide fra hinanden og der skal være mere kvalitetstid i forholdet.

Fakta og myter om utroskab

Hvorfor sker utroskab?

Det er muligt der er et større forudliggende problem. Dette kan fx være man er gledet fra hinanden i forholdet. Dette er dog ikke retfærdig begrundelse for utroskab. Hertil kommer at utroskab kan ske uden et forudliggende problem, hvorved utroskab skal ses som et singulært problem (evt. et ekstra hvis der er andre forudliggende problemer). Det kan værre sværere at komme igennem utroskaben, ikke alene fordi der er flere problemer, men også at utroskaben underminerer løsningen på de andre problemer. Hertil kommer at før en part er utro, burde de i stedet have forsøgt at løse det egentlige forudliggende problem.

Der findes "dating-sites" på nettet der har til formål at hjælpe folk med at være der partner utro. Det er svært at holde kvalmen tilbage når man tænker på dette, kombineret med hvor stor smerte og økonomisk konsekvens utroskab medfører. I sidste ende er der kun en morale - har du lyst til at være utro og aktivt søger det, burde man nok være et voksent (og værdigt) menneske og stoppe forholdet, så man kan skilles på fredeligt grundlag. Dette gælder specielt hvis der er mange penge på spil (fx fælles ejendom) eller der er børn inde i billedet.

asd

Hvor udbredt er utroskab?

1 ud af 10 børn i Danmark har ikke den far de (eller deres far) tror de har.

Er der forskel på mænd og kvinders utroskab?

Ofte ja...

Hvordan kan utroskab helt undgås?

asd

Hvorfor gør utroskab så ondt?

asd

Tillid og svigt er det som det hele drejer sig om. Den utro part forstår ofte ikke behovet for at genskabe tilliden, da det jo ikke er dem som det er gået ud over. Yderligere er problemet at følelsen af afmagt, jalousi og man ikke er ønsket enorm, da man jo er blevet fravalgt til fordel for en anden. Det er jo slet ikke sikkert at dette er grunden til at man var sin partner utro - men hvordan ved han/hun det?

Nogle personer er så jaloux at der desværre ikke er rigtig er nogen vej tilbage når først skaden er sket. Her er det vigtigt at være ærlig over for sig selv om ens grænse er permanent overtrådt. Forholdet er ikke værd at kæmpe for, hvis man alligevel ikke kan få det lige så godt eller bedre end før utroskaben skete.

Hvad føler parterne hver i sær?

asd

husk meta stikord

Løsninger på utroskab (komme videre)

sammen eller ej

Man kan ikke bruge parterapeut før ulykken er stoppet!!!

Forstå hinanden og løsning på utroskab (I vælger hinanden)

Løsningen er mere simpel end man tror, og er magen til livreddende førstehjælp:

 1. "Stop ulykken!" -
  • Hele processen i trin 1 ligger på den utro parts skuldre, da de skal bevise det er slut, at de virkelig er kede af det de har gjort, samt (over)bevise det aldrig kommer til at ske igen. Før dette er sket kan man ikke komme videre!
 2. "Førstehjælp" -
 3. "Skaf hjælp" -
 4. "Behandling" -

ulykken skal naturligvis stoppes - ellers holder den utro part jo bare sin partner for nar

mit utroskabsdiagram

noget med magtbalance

tilgivelse muligt?

 

Ved terapi er det vigtig at minimum trin 1 er udført (og at der ikke er tvivl om dette).

Handlinger vægter højere end ord!! Skift arbejde. Vær helt åben om det hele over for din partner og derved bevise at du fremlægger det hele og ikke hemmeligholder det (og på den måde får det til at virke som om man stadig er utro). Hvis parten ønsker at vide det, skal svaret også komme promte og uden løgne. Kan den utro part ikke dette, er det denne parts ANSVAR at stoppe forholdet, da personen tydeligvis ikke kan lægge utroskaben på hylden. Det er meget simpelt - hvis ikke man kender sandheden eller fakta om fx seriøsiteten af utroskabet (one night eller følelser), kan man jo ikke træffe en rationel eller korrekt beslutning. Fortæller den utro part ikke sandheden (eller direkte fortsætter utroskaben) mens man prøver at komme fremad, kan det sidestilles med at føre sin partner bag lyset og lyve for dem.

kun bruges hvis man er sammen

Hvordan I skal snakke med hinanden

Det er slut med løgne og tavshed!!!! Der skal kommunikeres - specielt hvis du er et introvert menneske.

Mænd forstår ikke noget som helst uden der bliver lavet en "timeout", hvor det bliver sagt meget højt uden andre forstyrrende emner. Dette er grunden til sport er som det er, og man siger mænd ikke kan læse tanker. Den vigtige information drukner kort sagt i flokken af den meget information kvinder sender i mænds retning. Yderligere bør tingene siges uden at være pakket ind på nogen som helst måde, hvilket i sig selv kan være svært for nogle kvinder, da de jo ikke vil såre deres mand. Men hvad er sansynligheden for han forstår det du ønsker hvis han først skal opdage du sagde noget vigtig, og herefter forsøge at afkode det, og herefter gætte sig til en løsning?

Støtte Facebookgrupper

Personligt har jeg fundet meget støtte i følgende Facebookgrupper, bl.a. ved at læse om hvad andre går igennem. Jeg anbefaler derfor at du gør dig til medlem af alle disse eller udvalgte grupper, og deltager lidt i debatterne og emnerne - du kan sågar stille egne spørgsmål om fx hvordan andre har oplevet en lignende situation:

Andre relevante links

 

En god måde at vide om det er utroskab eller ej, er mængden af løgne over for den ikke utro partner (ofret). Løgnene, usikkerheden om skæbne, svigtet af den du mest stoler på, mangel på omsorg/glæde, samt følelsen af utilstrækkelighed er det værste for den ikke utro partner.