Vedligeholdelse af PC - Hvordan gør man sin PC sikker og hurtig igen?

Mange oplever at deres PC med tiden bliver ulidelig langsom og tæt på ubrugelig. Denne artikel handler om hvordan man gratis undgår dette og/eller får den til at blive hurtig igen, ved at beskrive mange af de mest simple og normale ting at gøre.

Det skal naturligvis nævnes at den eneste rigtige, og klar bedste, måde at få en PC til at blive rigtig hurtig igen, er ved at geninstallere den. Geninstallere betyder at slette alt, installere Windows igen, installere alle de programmer man bruger, efterfulgt af at ligge ens data ind igen.
Generelt siger man at man bør gøre dette en gang om året, men det kommer naturligvis an på maskinen og endnu vigtigere ens brug af den. Jo mere du fx installere og sletter programmer, jo kortere tid går der mellem maskinen bør geninstalleres.

Her følger de ting man kan gøre for at udskyde den tidskrævende geninstallation så lang tid så muligt, samtidig med at maskinen forbliver "hurtig".

Hvordan gør jeg min PC hurtig og sikker gratis?

Nedenstående punkter er i prioriteret rækkefølge samtidig med de er sorteret efter rækkefølge for udførsel. Med andre ord kan du tage punkterne slavisk og køre igennem, hvorved din PC bliver markant hurtigere:

 1. Tøm papirkurven
  Det er simpelt ja, men ofte ligger her store mængder af glemt data. Jo mere fri plads der er på harddisken, jo hurtigere køre maskinen!
 2. Fjern overflødige dokumenter fra skrivebordet (desktop)
  Dokumenter der ligger på skrivebordet "fylder mere" end hvis det ligger andre steder. Dette skyldes der ligges referencer til filerne direkte i RAM-lageret til hurtigere load.
  En løsning kan være at placere filerne et andet sted, og blot oprette en genvej på skrivebordet til stedet.
 3. Fjern Windows komponenter som ikke bruges
  Specielt ældre versioner af Windows kommer med installerede programmer som ikke skal bruges. Disse kan findes og slettes ved at gå til ens "Control Panel"->"Uninstall a program"->I venstre side trykke på "Turn Windows features on or off" (i ældre versioner kaldt Windows komponenter).
 4. Afinstaller alle programmer du ikke bruger mere
  Dette er klart en af de største syndere når det kommer til at holde din maskine hurtig. Er der derfor programmer du slet ikke skal bruge mere, nogle hvor du har et bedre eller lignende, skal disse slettes omgående. Dette gøres via dit kontrolpanel og afinstaller programmer. Er du i tvivl om hvad programmet er eller kan, er det nok klogest at lade det forblive installeret. Ellers må man i gang med at undersøge det på nettet.
  Det de fleste desværre ikke ved er, at selvom du har slettes programmet, forbliver der data liggende som væsentligt nedsætter hastigheden. Dette problem er taklet længere nede i listen.
 5. Afinstaller alle toolbars i browsere
  Browsertoolbars gør ens browseroplevelse sygt langsom. Hertil kommer de mere og mere også ligger og kører selvom browseren slet ikke er åben. Værre er dog de er komplet ubrugelige ofte. Nogle har dem installeret for at have et søgefelt, men det er jo indbygget i moderne browsere, og er derfor ikke nødvendigt mere.
  Browsertoolbars slettes igennem dit kontrolpanel som var det et hvert andet program. I enkelte browsere (fx Firefox), kan de slettes direkte i browseren ved at gå til listen over udvidelser.
 6. Installer en hurtigere browser hvis du bruger Internet Explorer
  Jeg skal spare dig for at læse en større opremsning på de over 10 meget gode grunde til hvorfor dette er den dårligste browser i verden. I stedet vil jeg blot sige du kan gøre din Internet oplevelse markant mere sikker og hurtigt ved at vælge en alternativ browser. Dette er fx ved at installere en af følgende browsere:
 7. Opdater Java (ofte her sikkerhedshullene findes)
  Dette kan være lidt besværligt, da det ikke er altid Java er at finde i startemenuen. Men man kan jo altid bare vente til man logger ind i webbank, og det derved loades. Når Java er loaded kommer der et ikon nede i højre side af ens task-bar (bundlinjen) som man blot skal højreklikke på og herefter vælge opdater.
  Vigtigt: Undersøg i dit kontrolpanel under afinstallation af programmer om du her mere end end version af Java liggende. Der skal kun ligge én, så slet alle de gamle!
 8. Opdater Adobe Reader (ofte her sikkerhedshullene findes)
  Åben Adobe Reader. I toppen under "Hjælp" klikkes på "Kontroller for opdateringer...".
  Har du en meget gammel version er det klart lettest at afintallere programmet helt, og herefter installere det igen fra www.adobe.com
 9. Opdater dit antivirus og køre en fuld scan på hele systemet
  Sikkerhed på ens PC er naturligvis vigtig. Der dukker hele tiden nye metoder at få penge ud af ofrene, og midlerne til at det kan lade sig gøre endnu flere. Antivirus er derfor meget nødvendigt - om ikke andet for at undgå at være den som gør livet surt for andre der gerne vil være sikre. Der er mange antivirus at vælge imellem. Ingen af dem kan desværre fange alt, og i sidste ende skal virussen jo opfindes før der kan laves en antivirus. Derfor er det vigtig at have sit antivirus opdateret, så man ved at det kan finde de nyeste og mest aktuelle virusser mm.
  Har du ikke et antivirus er der mange gode gratis muligheder:
 10. Opdater dit antispyware/adware og køre en fuld scan på hele systemet
  Nej, spyware er ikke det samme som virus. Det er næsten værre! De fleste antivirusprogrammer koncentrere sig som navnet antyder kun om virus, og der kan derfor være brug for at installere et separat værktøj til dette. Selvom antivirus tager sig af denne slags ting også, bør man nu alligevel overveje at have et separat program til dette også. Et af de bedre valg er Malwarebytes' Anti-Malware.
 11. Opdater dit styresystem ved at køre en Windows Update
  Intet system er mere sikkert eller stabilt end de opdateringer man har installeret! Windows Update ligger forskellige steder alt efter ens version af Windows forskellige steder. Der bør dog i alle versioner være et link i startmenuen til Windows Update. I Windows XP kan den alternativt findes i Internet Explorer browseren, mens den i fx Vista og Windows 7 kan findes Kontrolpanelet.
  Husk også at se efter i Windows Update, om der er nogle drivere som kan opdateres (ses i venstre side på XP systemer).
 12. Opdater (eller installer) programmet Ccleaner og kør værktøjet
  Ccleaner er et prisbelønnet gratis program til at ryde på på en harddisk. Der af navnet, da ens harddisk er C-drevet (som bliver "cleanet")! Hent programmet gratis her, men husk at bruge et mirror (dvs. anden download-lokation) for at det er gratis: www.piriform.com/ccleaner. Programmet har tre overordnet funktioner, hvor de to første er de klart vigtigste:
  • "Cleaner" - Denne funktioner fjerner meget unødig data fra din PC. Bemærk at du forinden bør vælge hvilke elementer den skal ryde på i. Først gennemsøger den for hvad den kan slette, og herefter siger man ja til det.
  • "Registry" - Denne ryder lidt op i din registreringsdatabase. Det er derfor en vigtig funktion. Først gennemsøger den for hvad den kan slette, og herefter siger man ja til det. Husk at sige ja til at tage en kopi af databasen før den ryder op i den. Lig kopien et sted hvor du kan huske det!
  • "Tools" - Dette er nogle værktøjer til bl.a. at bedre afinstallere programmer, vælge hvilke programmer må starte op under Windows opstart (der kan være meget vundet her), samt en Drive Wiper der kan slette allerede slettet data. Det er bedst at holde sig fra sidstnævnte hvis ikke man ved hvad man laver.
 13. Kør Disk Cleanup
  Dette gode program er indbygget i Windows. Det fjerner unødige filer i systemet. Det kan findes i startmenuen under "Start"->"Tilbehør"->"Systemværktøjer".
  Der er mange ting man kan vælge at den skal ryde op i. Er du i tvivl, kan du blot lade den fjerne det som den selv har foreslået.
 14. Kør et registry cleanup program (kun for øvede brugere)
  "Registry" er ubetinget et af de punkter der er vigtigst at ryde op i for at få en hurtig maskine igen. Registry (registreringsdatabasen) er det som få Windows til at virke (samt hvor godt). Det er desværre derfor også det mest "risikable" at ændre i, for at få en velsmurt maskine. Det er derfor en god ide at have et program til at gøre dette for en. Ccleaner gør et overordnet job, men som desværre max når 30 % af hvad man i virkeligheden kan fjerne.
  Hver gang man installere og afinstallere et program, vil der næsten altid forblive noget slam i registry som burde være blevet slettet. Dette er grunden til det er skidt at installere for mange unødige programmer.
  Hvis du vælger at finde et program til dette anbefaler jeg på det stærkeste at tage en backup af registry før du renser det, så du kan rulle tilbage hvis noget går helt galt.
 15. Kør en Diskfragmentering
  Dette gode program er indbygget i Windows. Det kan findes i startmenuen under "Start"->"Tilbehør"->"Systemværktøjer". Vær opmærksom på at programmet skal køre i lang tid!
  Programmet flytter så at sige rundt på data du har på din harddisk, så det hele bliver lagt tæt på hinanden, samt på en sådan måde at det kan hentes hurtigst muligt fra harddisken. Hvis man fx har installeret et program, vil der pludselig være et "hul" i datamængden, hvorved at programmet kan flytte noget andet data ind i det hul. Herved ligger det hele tættest muligt på disken. Processen bør gentages for hver harddisk man har i systemet.
 16. Lav et Windows Restore point
  Ved at lave et Windows Restore Point, laver man et billede af hvordan maskinen ser ud lige nu. På den måde kan man hvis der sker nedbrud fortælle maskinen at man gerne vil vende tilbage til dette tidspunkt (hvor det hele virkede). Funktionen er indbygget i Windows, og er meget nem at bruge. Hvor denne er placeret skifter alt efter Windows versionen du bruger. Jeg anbefaler derfor at søge på nettet efter en miniguide for netop din Windows version.
 17. Lav en fuld backup af alle dine filer og dokumenter
  Når vi nu er i gang med at få helt styr på din PC, er det en god ide også at tage en backup. På den måde mister du ikke alt din data, dokumenter, familiebilleder, musik mm. hvis uheldet skulle være ude. Så har du ikke en ekstern harddisk, så køb en i dag og kopier dine filer til den. Husk også at tage backup af dine e-mail og kontakter (se evt. guiden om Outlook Backup).

Der er naturligvis mange andre mulige tiltag at foretage. Ovenstående er blot de vigtigste og letteste som kan foretages uden det ikke kræver kæmpe kendskab til computere.

Som det ses ud fra ovenstående punkter handler mange af punkterne også om sikkerhed og opdateringer. Grunden til vi laver opdateringer er naturligvis for at gøre systemerne og programmerne mere effektive, rette fejl, samt lukke sikkerhedshuller. Virus og især spyware er noget mange har uden at vide det (ofte også selvom de har bl.a. antivirus installeret), og er den ting der kan mest nedsætte hastigheden på din PC. Det er desværre ikke altid muligt at komme af med dem uden at man geninstallere hele maskinen. Derfor vil vi gerne prøve at holde dem ude ved at være sikkerhedsopdateret.

Hjælp - Min maskine er stadig langsom?

Hvis din maskine stadig er langsom efter at have udført ovenstående punkter, kommer her en række yderligere tiltag der vil kunne gøre en stor forskel:

 • Indkøbe og sætte mere RAM i maskinen. RAM kan bedst sammenlignes med menneskets korttidshukommelse. Hvis ikke mennesket har denne, tager det lang tid at udføre selv de mest simple ting, da vi hele tiden glemmer hvad vi er ved. Men ved at have nok af den, kan vi arbejde effektivt, samt have flere bolde i luften på samme tid. Dette kan dog være totalt overflødigt hvis der er andre problemer med maskinen.
 • Frigør plads på harddisken. Dette kan fx være ved at flytte data over på eksterne harddiske eller blot slette noget af de data man alligevel aldrig bruger. Hvis der er under 25% fri plads tilbage på harddisken vil man kunne mærke forskel (nogle siger 50%).
 • Bide i det sure æble og geninstallere maskinen som er den absolut bedst måde at komme tilbage til start.
 • Overveje at bruge programmer som fx WhyIsMyComputerSlow.htm til at finde ud af hvad der gør den langsom. Her er der dog mange at vælge imellem (både købe og gratis), og bør vælges med stor omhu.
 • Måske er din maskine bare træt af dage, og bør udskiftes til en der er lavet inden for de sidste 3-4 år?

Udskriv Email