Skip to main content

PC Tips & Tricks

Reparer harddisk, USB drev eller SD kort

Harddisk, USB drev og SD kort kan nogle gange blive "korrupte" og få "bad sectors". Dette skyldes ofte en skrivefejl, fx forbundet med ukorrekt nedlukning/sluk, eller at man hiver en USB stick ud af en maskine for hurtigt. Heldigvis kan dette repareres!

Tilslutning af disk

Både harddiske, USB diske, og SD-kort kan betragtes som et drev! For at reparere et drev, er det ofte lettest at tage drevet ud af maskinen, og tilslutte det til en PC med Windows der virke. Dette gøres på forskellig vis alt efter typen af drev:

 • Harddisk
  • Hvis harddisken allerede sidder i PC'en, lade den forblive i. Dette kræver dog ofte en genstart senere i processen, da disken kun tjekkes ved opstart af PC'en.
  • Købe en dongle hvor i man sætter harddisken, efterfulgt af at forbinde den til PC'en.
  • Hvis SATA disk, sætte harddisken i PC'en.
  • Hvis ældre (P)ATA (der bruger IDE kabler), sætte harddisken som slave i PC'en.
 • USB stick
  • Sætte USB sticken i PC'en.
 • SD kort
  • Tag SD kortet ud af enheden (fx mobiltelefon eller kamera), og via en indbygget eller ekstern kortlæser sætte den i PC'en.
  • Tag SD kortet ud af enheden (fx mobiltelefon eller kamera), og sætte den i en dongle der tilsluttes PC'en. En dongle er en lille USB nøgle eller anden størrelse SD-kort hvor man kan sætte SD-kortet der skal repareres i.

Reparation og udbedring af fejl

Efter tilslutningen alt efter typen af drev, er det blot at gennemføre reparationen. Dette gøres på samme følgende måde for alle typer drev:

 1. Åben en DOS-promt ved at trykke Win+R tasterne på samme tid. Skriv herefter "cmd" efterfulgt at tryk på enter eller "OK".
 2. Køre Windows Check Disk funktionen ved at skrive "chkdsk H:/f", hvor H er drevet du ønsker repareret. Du kan se hvilket drev du ønsker repareret via Windows Stifinder.
  1. Microsofts beskrivelse er "/f - fixes errors on the disk".
 3. Når gennemsøgningen er færdig, hvilket kan tage noget tid, gentager vi processen. Denne gang for at fikse fysiske fejl på disken. Dette gøres ved at skrive "chkdsk H:/r", hvor H er drevet du ønsker repareret.
  1. Microsofts beskrivelse er "/r - Locates bad sectors and recovers readable information (implies /f)".
 4. Når denne proces er færdig, hvilket kan tage noget tid, lukkes vinduet blot.

Hvis der er tale om en harddisk som sidder i PC'en, kan det ske at processen skal opdeles i trin. Dette skyldes ofte at maskinen skal genstartes for at gennemføre reparationen under opstart. Dette vil du blive gjort opmærksom på, og skal blot acceptere hvis den beder om det.