CSGO (Counter Strike) optimering - FPS, lag, map load problemer

Med denne guide af Thomas Kampp (aRise.dk | Kampp) kan du optimere din Windows maskine til at spille CSGO (Counter Strike).

Det hele handler om FPS (Frames Per Second). Det er næsten det samme som skærmens hertz (altså hvor hurtigt den kan vise billeder). Alt under 60 FPS kan slet ikke spilles med, oghvis man vil have en god spiloplevelse med flydende spil skal FPS være tættere på 140. Men bemærk at det er din skærms hertz der reelt afgør din max FPS. Fx hvis der står 140 FPS inde i spillet er det jo stadig kun 90 FPS hvis din skærm ikke kan vise det højere end 90 hertz!

For at se FPS inde i spillet skrives "net_graph 1" (0 for at slukke igen) i spillets consol. Hvis du ikke har consol fremme skal du derfor starte med at få styr på dette. Ellers kan du ikke teste ændringerne. Aktivering af consol sker en blandning af via spillets Launch parametre, samt binde en tast til at aktivere/deaktivere det inde i spillet. Se afsnittet "Steam CSGO launch parametre" og "Andre CSGO konfigurationer alle bør have"

OBS: Ting skrevet med rødt er kun ved "Low End" maskiner. Maskiner der egentlig ikke er stærke nok til at trække spillet. Dvs. dette er ændringer som ikke kun optimerer, men også ødelægger spiloplevelsen - men som er nødvendigt for at maskinen overhovedet kan spille spillet!


1. CSGO Hardware drivers

 1. Brug fx Drivereasy.com (gratis) til at finde de nyeste drivere. Har du aldrig gjort dette er der med garanti mange updates! Opdater altid følgende drivere:
  1. Opdater grafikkort driver (bemærk at grafikkort driver ofte både bedre og hurtigere kan hentes fra producentens hjemmeside)
   1. http://www.geforce.com/drivers
   2. http://support.amd.com/en-us/download
  2. Opdater LAN driver
  3. Opdater harddisk drivers
  4. Opdater chipsets drivers
  5. Opdater lydkort drivers

At bruge Driver Easy programmet manuelt kan være besværligt hvis man ikke har teknisk snilde. Og så er der endda flere måder at gøre det på. Den næstbedste, men letteste, metode er denne: https://www.youtube.com/watch?v=iMQzE9QrcsY


2. CSGO Driver optimering

 1. Søg efter "Sound settings". I højre side klik på "Sound Control Panel". Find nu dit headset eller speaker. Er du i tvivl så hør noget musik på samme lydudgang som når du spiller mens du ser denne dialogboks. Dobbeltklik på enheden. Gå til fanebladet "Advanced" og sæt kvaliteten til det højreste muligt og tryk "Apply".
 2. Søg efter "Ethernet settings". I højre side klik på "Change adapter option". Højreklik på den aktive forbindelse og vælg "Properties". Klik på "Configure" efterfulgt af fanebladet "Advanced". I "Properties" scroll ned til "Speed & Duplex" og sæt denne til højeste værdi og tættest muligt på dit internets hastighed (fx 1.0 Gbps). Du mister kort netforbindelsen ved ændringen.

3. CSGO Windows optimering

Det antages du bruger Windows 10 Engelsk i beskrivelserne herunder:

 1. Generel oprydning ved at downloade, installer og kør det gratis program "Ccleaner Free" her https://www.ccleaner.com/download
  1. Under "Custom Clean" vælges fanebladet "Applications" og for hver af de browsere du bruger fjernes flueben i "Internet History", "Cookies", "Download History" og "Last Download Location" inden du trykker på den blå knap "Run Cleaner".
  2. Under "Registry" trykkes på "Scan for Issues" og når den er færdig den blå knap "Review selected Issues". Svar nej til at gemme ændringer og herefter tryk på "Fix All Selected Issues".
  3. Udfør ovenstående to punkter hvert kvartal. Husk at slå automatisk opstart af programmet fra efter installation af det så det starter og kræver RAM når du tænder Windows (se næste trin).
 2. Søg efter "Startup apps" og kontroller der ikke startes nogle unødige programmer under opstart af Windows. Dette er fx Skype, Dropbox, Google update, Adobe, Onedrive, Ccleaner, alt med printere og scannere osv. Slå alt unødigt fra da dette kræver meget CPU og RAM!
  1. I Windows 7 trykkes Win+R og der skrives "msconfig".
  2. I Windows 10 kan dette ud over at søges efter også findes som et faneblad "Startup" under "Task Manager" (joblisten).
 3. Søg efter %temp% og slet alt i mappen. Dette bør gøres halvårligt.
 4. Søg efter "Troubleshoot settings" og tjek der ikke ligger nogle problemer. Især hvis det er ting der kræver ressourcer.
 5. Søg efter "Background apps"
  1. Sæt til "Off" så der ikke kan køre baggrunds apps der kræver RAM og CPU.
 6. Søg efter "Advanced display info" (aka. Advanced display settings)
  1. Sæt "Refresh rate" til maksimalt muligt så Windows rent faktisk sender rigtige hertz til skærmen.
   1. Bemærk at det kan være nødvendigt oven over at vælge "Display adapter properties for Display 1" og herefter fanebladet "Monitor" og derefter skifte "Screen refresh rate" til højeste mulige for at kunne det.
 7. Søg efter "Captures" (under "Gaming" i kontrolpanelet)
  1. Sæt "Record in background" til "Off" så der ikke bruges CPU, RAM og Harddisk.
 8. Søg efter "Graphics settings"
  1. Sæt "Reduce Latency" til "On" for bedre grafik.
  2. Tryk på "Browse" og find CSGO spillet (oftest placeret her: C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Counter-Strike Global Offensive) og tryk "Add". Tryk herefter "Options" og sæt til "High Performance" og "Save".
 9. Søg efter "Services" (eller Win+R og efterfølgende skrive "services.msc" i Windows 7). Find "Superfetch" (hedder også "SysMain" i nye versioner af Windows), højreklik på den og vælg "Properties". I "Startup type" dropdown vælges "Disabled". Denne proces står for at konstant scanne din harddisks filers placering og kræver derfor mange af maskinens ressourcer. Klik på Stop hvis den også skal stoppes med det samme.
  1. Hvis harddisken er i brug op mod 100 % af tiden uden man ved hvorfor, eller det ønskes at frigives lidt mere CPU og RAM er dette meget vigtigt. Er den efterfølgende stadig på op mod 100 % er SSD disk løsningen!
 10. Sørg generelt for at din(e) harddisk(e) med Windows og Steam aldrig er mere end 70 % fyldt. Slet evt. nogle spil.

4. CSGO Grafikkort indstillinger i Windows

Højreklik på skrivbordet og vælg "Nvidia Control Panel":

 1. Under "Manage 3D settings" sæt "Vertical Sync" (Vsync) til Deaktiveret. Dette er en god ting at teste om man kan leve med FPS hvis det ikke er slået fra! Generelt, jo højere hertz ens skærm har (dvs. over 100) jo mere ligegyldigt er det at slå Vsync fra. Og først derefter snakker vi om FPS.
  1. Low End maskiner og/eller skærme med lave hertz (under 80) bør have Vsync slået fra.
 2. Under "Change resolution" og tjek at "Refresh rate" (hertz) er sat til højest muligt (det som skærmen maksimalt kan trække). CSGO bruger altid som udgangspunkt den refresh rate som Windows er sat til (som du allerede har sat i ovenstående afsnit), men vi skal kontrollere grafikkortet også gør det.
  1. Hvis du ikke kan vælge høj eller rigtig "Refresh Rate" så kontroller at "Resolution" (til venstre for) er korrekt, for ofte kan man ud over kategorien "Ultra HD" scrolle længere ned til kategorien "PC" vælge den samme opløsning og derved få adgang til de højere "Refresh rates".
 3. Under "Adjust video color settings" vælges "With the NVIDIA settings" efterfulgt af fanebladet "Advanced" og "Dynamic range" sættes til "Full (0-255)". Nu har du mange flere farver på din skærm. Bemærk at Low End maskiner ikke bør gøre dette.
 4. Low End PC
  1. Under "Adjust image settings with preview" træk slideren helt over til "Performance" så alt bliver grimt men hurtigt.
  2. Under "Manage 3D settings" tjek at "Texture filtering - Quality" sættes til "High Performance" istedet for "Quality"

Yderligere optimering selvom ovenstående oftest er nok: https://win.gg/news/these-are-the-best-nvidia-settings-for-high-fps-in-csgo-in-2022/


5. Steam CSGO launch parametre

 1. Sæt følgende ind ved at højreklik på CSGO i listen over spil i Steam og vælg "Properties" og sæt følgende i "Launch options":
  1. -console -novid -high -nojoy -d3d9ex -freq 240 -tickrate 128 +cl_forcepreload 1 +cl_disablehtmlmotd 1 +fps_max 240 +exec autoexec.cfg +mat_queue_mode 2
  2. Forklaring af ovenstående parametre (+ betyder det er klient param):
   1. -console (åbner konsol ved load af spillet)
   2. -novid (ingen unødige videoer når spillet starter)
   3. -high (giver fuld adgang til CPU)
   4. -nojoy (fjern joystick support)
   5. -d3d9ex (gør Alt og Tap hurtigere, som i sig selv kan øge loadtiden ved loads af maps/server. Det er vist på pr. default nu om dage)
   6. -freq (din skærms hertz/refresh rate. Dette er kun nødvendigt at have med hvis Vsync er slået til)
    1. Bemærk at de fleste grafikkort kan få dette indstilt så det altid er max - også ved brug af fx office
   7. -tickrate 128 (forsøg altid at bruge 128 istedet for 64 servere. Det giver lavere ping og hurtigere spil. Dette er især vigtigt ved spil på kvalitetsservere samt med bots lokalt)
   8. +cl_forcepreload 1 (bedre fps ved at preloade map)
   9. +cl_disablehtmlmotd 1 (stop load af unødig ekstern data fra servere der ofte skaber fejl og sløver)
   10. +fps_max 240 (max antal frames når man spiller. Sættes til 0 så er det max, men der er fordel i kun at sætte den til max af hvad din skærm kan trække i hertz)
    1. Denne kan evt. sættes til 59 under load af banen og sættes op igen når banen er loaded via konsol, hvorved load af bane er hurtigere
   11. +exec autoexec.cfg (automatisk load af din CFG - se andet dokument for korrekt brug)
   12. +mat_queue_mode 2 (her bør du lige læse op på korrekt angivelse ud fra din CPU, men kan have KÆMPE effekt også for High End maskiner)
 2. Parametre du også bør tage med i "Launch options" hvis du ikke (som normalt) allerede har disse sat i din personlige autoexec.cfg fil:
  1. +rate 786432
  2. +cl_cmdrate 128
  3. +cl_updaterate 128
  4. +cl_interp_ratio 1
 3. Andre relevante parametre til Low End PC eller de ekstreme FPS nørder:
  1. -autoconfig (nulstiller alle parametre så systemet selv finder dem ved hver opstart)
  2. +fps_max_menu 60 (når inde i spillets menu så lad være med at prioritere grafikken)
  3. -threads 4 (antal CPU kerner der skal bruges, så slå op hvor mange du har og skift tallet). Udelad hvis moderne CPU'er.
  4. +violence_hblood 0 (fjern blod fra spillet og større drabs effekter og spar på animationerne)
  5. +r_drawparticles 0 (øger hastigheden ved low end maskiner ved at fjerne partikel animationer)
  6. +mat_disable_fancy_blending 1 (fjern "fancy blending" og gør grafik bedre på low end maskiner)
  7. -limitvsconst (brug færre shaders på low end maskiner - skal testes pr. maskine!)
  8. -noubershader (som navnet antyder stoppes uber shader effekten)
  9. -lv (kør spillet i lav kvalitet version, og uden blod (vist nok), men virker vist ikke til CSGO mere, men gør til L4D)
  10. -noipx (stopper load af IPX net protokollen der ikke bruges mere, men hvorfor så loade det)
  11. -nosync (stop af vsync, men det har vi jo allerede gjort tidligere i denne guide)
  12. -noaafonts (fjern at fonte bliver glatte i teksten, men virker ikke til CSGO mere)
  13. -full (start spillet i fullscreen størrelse)
  14. +mat_vignette_enable 0 (findes vist ikke mere, men ændrer rendering af grafikken i skærmens kant og kan give mange ekstra FPS)
  15. -processheap (hvis FPS svinger voldsomt op og ned kan dette stoppe det)

6. CSGO Steam optimering

 1. Tømme "Steam Browser Cache" (kan have rigtig meget at sige):
  1. Gå til "Steam" -> "Settings" -> "Web Browser" -> "Delete Cache" og "Delete Cookies"
 2. Tømme "Steam Downloads Cache":
  1. Gå til "Steam" -> "Settings" -> "Downloads" -> "Clear Download Cache"

7. CSGO in game video konfiguration (mest for Low End PC'er)

Har du slet ikke noget lag eller hakken, og er din FPS højere end 60 så er følgende ændringer ikke nødvendige med mindre du virkelig vil nørde din FPS mod at miste grafik. Hvis du derimod har disse problemer med lag, hak og lav FPS, bør man prøve sig lidt frem for at finde mellemtingen mellem et flydende spil og en pæn grafik med nedenstående indstillinger. Den balance er den gode spiloplevelse på maskinen. Følgende indstillinger er sat til lavest muligt og dårligste oplevelse, men med høj FPS. Løser dette ikke problemet skal du have et bedre grafikkort!

 1. Video:
  1. Color Mode - Computer Monitor
  2. Aspect Ratio - Brug det som skærmen er bedst til
  3. Resolution - Lavere jo bedre og har stor effekt, men bliver grimt!
  4. Display Mode - Fullscreen
  5. Laptop Power Savings - Disabled
 2. Advanced Video:
  1. Global Shadow Quality - Very Low
  2. Model/Texture Detail - Low
  3. Texture Streaming - Enabled
  4. Effect Detail - Low/medium
  5. Shader Detail - Low/medium
  6. Multicore Rendering - Disabeled
   1. Overvejelse at sætte til Enabled som kan være meget udslagsgivende, men det er pr. maskine så skal testes!
  7. Multisampling Anti-Aliasing Mode - None
  8. Texture Filtering Mode - Bilinear er klart hurtigst
  9. FXAA Anti-Aliasing - Disabled
  10. Wait for Vertical Sync - Disabled
  11. Motion Blur - Disabled

8. Andre CSGO konfigurationer alle bør have

 1. Det er vigtigt at kunne høre på musikken i spillet når der er 10 sekunder tilbage før bomben springer! Derved kan man vide om man kan nå at defuse bomben og/eller nå væk inden den springer. I spillet gå til Indstillinger -> Audio -> Music -> Ten second warning og sæt til fx 30 %.
 2. Under "Game" sætte "Enable Developer Console" til "Yes".
 3. Under "Game" sætte "Max Acceptabale Matchmaking Ping" til "55" og helst lavere alt efter din maskine. Så undgår du også de fleste russere online.
 4. Under "Audio" overveje sætte "Audio Output Configuration" fra "Stereo headphones" over til noget med surround sound. Det kræver naturligvis dit headset understøtter det og ud ønsker at bruge det (ikke alle gør). Her bør man forsøge sig frem.

9. Ting du kan gøre under spillet for at øge loadtiden af baner i CSGO

 1. Hold "Alt" knappen nede og tryk på "Tab" tasten 2 gange når du ser "Initializing world" på loadskræmen når man skal ind i en bane. Dette drastisk mindsker loadtiden op mod 30 sekunder.
 2. Når CS er loaded og før man loader en bane (sparer ca. 15 sekunder) i konsol skrive fps_max 59, og når banen er loaded så vende tilbage til normal fps ved at skrive fps_max 240.
 3. Overveje at installere programmet "Mem Reduct" (https://www.henrypp.org/product/memreduct) og køre det efter CSGO er startet for at frigøre en masse RAM mens man spiller. Dette er ofte nødvendigt ved 4 Gb RAM eller mindre.

10. CSGO Hardware

Det er hele tiden antaget at din maskine lever op til minimumskravene for selve CSGO spillet (som ses på spillets side i Steam shoppen).

 1. Din CPU eller GPU kan være overopheddet. Åben din maskine og fjern støvet fra især disse blæsere. Bedst er at bruge en puster til det. Støvsuger kan bruges, men pas på ikke at røre noget hardware. Selv statisk elektrisitet kan ødelægge det.
 2. Brug af SSD disk er en af de vigtigste og billigste faktorer som fjerner en kæmpe flaskehals for spil (især CSGO). Er det en meget ældre maskine bør du først sikre dit motherboard understøtter SATA 2 eller vigtigere SATA 3 stik inden du køber en disk.
  1. Alene ved brug af SSD starter Windows, Steam, CSGO og lokal server med bots på minimum den halve tid.
  2. Med en SSD er der nærmest kun grafikken tilbage som potentielt problem.

11. Steam filer ændringer (nørdet ting primært ved større tekniske CSGO problemer)

 1. Verificer CSGO filsættet i Steam. Højreklik på CSGO i listen over spil i Steam og vælg "Properties" og gå til "Local files" efterfulgt af "Verify integrity".
  1. Bemærk at man nogle gange med fordel kan slette spillets mapper med "textures" og "models" inden, for at sikre der hentes filer og man kommer af med evt. korrupte filer der går gennem validatoren, men som nogle gange er selve problemet.
 2. Gør filen "motd.txt" kun læsbar (ikke skrivbar). Fil placering oftest: C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Counter-Strike Global Offensive\csgo
 3. Slet "ClientRegistry.blob" filen. Luk først Steam helt (ikke kun logge ud), slet så filen og åben herefter Steam igen. Vil du være helt sikker så omdøb istedet filen til fx "ClientRegistry.blob.backup". Fil placering oftest: C:\Program Files (x86)\Steam\
 4. Gå til csgo.exe filen i Windows og tjek at den starter som Administrator og i Compatibility mode ved at højreklikke på filen og vælge "Properties". Fil placering oftest: C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Counter-Strike Global Offensive\csgo
 5. Udelukkende ved store og underlige problemer - prøv at flushe Steams konfiguration:
  1. Luk Steam helt (ikke kun logge ud)!
  2. Tryk Win+R og skriv "steam://flushconfig" (uden anførselstegn)
  3. Giv det noget tid og genstart herefter maskinen
 6. Andre unormale CSGO problemer og rettelser:
  1. https://forum.cswarzone.com/threads/common-cs-go-problems-and-their-fixes.4911/
  2. https://errorfixer.co/how-to-fix-csgo-stuck-on-initializing-world-black-screen-on-startup/
 7. For Low End maskiner - Ændre "settings.mem_level" til 0. Eller sagt på en anden måde sæt lavere end hvad den var sat til. Hvis sat til negativ så til 0.
  1. "video.txt" filens lokation er unik pr. bruger men er fx her: C:\Program Files (x86)\Steam\userdata\7294150\730\local\cfg
  2. Some other small explanations:
   1. setting.mem_level: Paged Pool Memory Available. 0 = low, 1 = medium, 2 = high
   2. setting.gpu_mem_level: Model/Texture Detail. 0 = low, 1 = medium, 2 = high
   3. setting.cpu_level: Effect Detail. 0 = low, 1 = medium, 2 = high
   4. setting.gpu_level: Shader Detail. 0 = low, 1 = medium, 2 = high, 3 = very high
   5. setting.mat_queue_mode: Multicore rendering. [-1,0,1,2] - This setting determines the threading mode the material system uses. A value of -1 uses the default for your system, a value of 0 uses synchronous single thread, 1 uses queued single threaded mode, and value of 2 uses multi-threaded mode. Many users report performance increases on multi-core systems when setting this variable to a value of 2.

12. Bedste CSGO gamer headsets pr. 2022

Efter at have testet utroligt mange både i komfort, varme, tryggen på øret, brug af briller, lydkvalitet, surround sound kvalitet, lyd distance bedømmelse, mikrofonkvalitet mm. samt med kravet om at det skal være et billigere mid-range headset er følgende bedste valg:

 1. Logitech G Pro X (fås også som wireless)
 2. Razer Blackshark V2 (fås også som wireless) - bemærk der er mange forskellige afarter af V2 der hedder næsten det samme
 3. HyperX Cloud II
 4. Godt endnu billigere alternativ er NOD H-500. Husk også at købe en minijack splitter (hun til han lyd og han microfon) hvis du ønsker at kunne bruge mikrofonen.

Har du stadig en dårlig CSGO spiloplevelse?

Hvis ovenstående punkter ikke virker så kommer det hele naturligvis ned til dit grafikkort. Dette bør som minimum være Nvidia GTX 1050 Ti serien eller tilsvarende for at trække spillet med acceptabel FPS og uden lag.

Udskriv Email