Madopskrifter

Blæksprutte med kartofler, paprika og salt

Blæksprutte med kartofler, paprika og salt, blæksprutteMad til 5 personer
Tilberedning: 60 minutter
Oprindelse: Spanien

Ingredienser:
  • 1 blæksprutte med tykke arme (ca. 2 kilo)
  • ½ kilo kartofler
  • 1 stort løg
  • Salt, god kvalitet (fx flager)
  • Sød og/eller stærk paprika
  • Ekstra jomfru olivenolie
  • Vand

Tilberedning:

  1. Det er vigtigt at blødgøre blæksprutten, før du koger den. Oprindeligt er dette gjort ved at tæske blæksprutten mod en klippe. Men heldigvis behøves dette (næsten) ikke, hvis den fryses ned. Så køb enten blæksprutten frisk og nedfrys den, eller køb den allerede frossen. Hvis du kun har en frisk, kan man altid "tæske" den.
  2. Hvis du har valgt en frossen blæksprutte, skal du dagen før tage den ud og lade den optø i køleskabet. Placer den i en stor skål, da der kan løbe meget væde fra.
  3. Lige før madlavningen, skylles blæksprutten under koldt vand til den er rengjort.
  4. Fyld en stor gryde (den største, du har) med vand, tilsæt et helt skrællet løg og bring vandet i kog (du behøver ikke at tilføje salt, da vi gør dette tilsidst).
  5. Når vandet begynder at koge, tag fat i blæksprutten ved hoved og "skræmme" den. Denne teknik består i at dyppe blæksprutte 3 eller 4 gange i kogende vand. Formålet med at gøre dette, er så den stivner og trækker sig sammen, samt huden ikke bryder under tilberedningen.
  6. Kog blæksprutten i ca. 45-50 minutter over medium varme (tiden vil afhænge af størrelsen/tykkelsen af blæksprutten). Prik til den fra tid til anden for at tjekke, hvor hård den er. Første gang du koger blæksprutte er altid den sværeste, da det tager nogle forsøg at tilberede kødet perfekt, men det bliver nemmere med tiden.
  7. Mens blæksprutten koger, vask og skræl kartoflerne og derefter skære dem i enten skiver eller kvadratiske tern.
  8. Når blæksprutten er færdig, fjernes den fra det kogende vand. Placer den i et fad og lad den afkøle. Tilsæt herefter kartoflerne til det stadig kogende vand, og kog i cirka 15 minutter. Hvis du ikke ønsker, kartoflerne skal blive lidt lyserøde (fra blæksprutten), kan du koge dem i rent vand, men så mister du lidt af smagen.
  9. Mens kartoflerne koger, så klippes blæksprutte i stykker med en saks (knap 1 cm brede skiver), og skær hovedet i små stykker.
  10. Nu er alle ingredienser færdige, og kan serveres. Retten serveres traditionelt på et træfad. Placer kartoflerne i bunden, og blækspruttestykkerne oven på. Tilsæt havsalt, og drys godt med paprika på, samt tilføj et stænk af ekstra jomfru olivenolie. Man kan også tilføje meget lille smule af kogevandet (dog oftest ikke nødvendigt).

Udskriv Email