60 tips til grill, grillfester og havefester

grill, pattegris, gillfest, havefest, helstegt, drikke, tips

En vellykket fest ligger i detaljerne, samt om værterne er tilstede til at styre slagets gang i den rigtige retning.

Så for at få en perfekt havefest eller grillfest, er det derfor vigtig at man:



Tips og huskeliste til havefesten eller grillfesten

Følgende liste, opdelt i områder, er gode tips og triks til hvis du skal arrangerer en havefest:

1. Indbydelse og naboer

2. Grundlæggende overvejelser

3. Forberedelse

4. Indkøb

5. Telte og udstyr

6. Opsætning

7. Udsmykning og belysning

8. Underholdning, musik og fest

9. Grillning

10. Mad og servering

11. Drikkevarer


Hvor meget drikker gæsterne?

Hvor meget drikke skal der købes til gæsterne:

En flaske vin 75 cl. giver ca. 6 glas. En flaske dessertvin ca. 15 glas. En flaske mousserende vin ca. 7 glas.

Hvis der er tale om desideret fest, er der naturligvis også brug for mere alkohol i form af simple ting til at blande og shots.


Hvor stor en pattegris skal jeg købe?

Man står ofte med alt for meget mad tilbage efter fester. Derfor er det vigtig man ikke køber en alt for stor gris:

Man kan også overveje at købe et lam i stedet for en pattegris.

Huskeliste til grillet helstegt pattegris

  1. Man kan altid skære lidt af en helstegt pattegris og servere den, mens andre endnu ikke færdige dele af den bliver stegt helt færdigt.
  2. Køb evt. en lidt mindre gris, og brug stege for resten. Det er naturligvis også billigere, lettere at tilberede, marinere, udskære, genbruge, og man kan yderligere vælge mellem forskellige kødtyper.
  3. Man skal bruge ca. 10 kg. briketter for at grille en gris.
  4. Hvis grisen er frossen, tager det op til 3-4 dage alt efter størrelse at optø.
  5. Grisen skal grilles i ca. 1 time pr. 10 kg, plus 1 time ekstra, dvs. 30 kg gris skal have 4 timer (3 timer + 1 time) ved god varme uden der åbnes for ofte. Men ofte skal den have mere tid, da man ofte åbner for låget for at vende og dreje grisen (alt efter grillens beskaffenhed), samt man ikke altid vil køre med fuld varme.
  6. Grisen skal ende på 70 grader på det tykkeste sted.

Tilberedning af en helstegt pattegris

  1. Tænd op i to grillstartere. Hæld briketterne fra de to grillstartere i grillen. Man kan med fordel placere nogle ikke tændte briketter eller kul oven på disse i grillen, for at undgå at skulle bruge grillstarterne igen. Kullene skal være helt hvide, inden du er klar til at grille.
  2. Hvis grisen ikke er ridset fra slagteren, skal du gøre dette nu. Start med at ridse grisen skråt fra skulder til bug og gentag det hele igen, så der opstår ternede felter. Hvert felt ender ca. på 1 x 2 cm. Grisen skal nu saltes godt, ca. 200 gram kokkesalt. Gnub salt, basilikum og/eller timian ind i grisen. Brug evt. også lauerbærblade.
  3. Når kul er klar og hældt i grillen, lægges grisen på grillristen. Pattegrisen må aldrig placeres direkte hen over varmen, og skal altid have indirekte varme.
  4. Grisen ligges ovenpå risten med bugen nedad i første omgang.
  5. Låget lukkes, grillen skal være ca. 180-200 grader indvendigt. Det er vigtig at grillen ikke åbnes mere end højst nødvendig, da åbning ofte vil øge grisen tilberednings tid væsentligt.
  6. Vend grisen nogle gange under stegningen, for at undgå nogle steder bliver svedent eller brændt. Formålet er også at sikre sprød svær over det hele.
  7. Når grisen er 70 grader det tykkeste sted, er grisen klar til udskæring og servering.


Ideer til underholdning, introduktion af gæster, samt festlege

 

© Thomas Kampp – Kontakt mig hvis du ønsker at gengive artiklen eller dele af den.

Udskriv