Skip to main content

Udvalgte madopskrifter

Kylling med hvidvin i tomat og citron

Retten kan bedst beskrives som en mellemting af Osso Bucco og Coq au Vin. Retten er frisk i smagen og kræver derfor en stærk rødvin, hvis dette ønskes.

Retten har bedst af at stå længe og koge, så kyllingen bliver så mør at kødet falder fra knoglerne. Det tager ca. 2½ time for retten at blive færdig, med 40 minutters arbejde i starten.

Ingredienser til 4 personer

  • Én pose med 4-5 frosne kyllingelår med overlår på ca. 1,5 kg. (eller 1 hel kylling hvor ben fjernes)
  • 1 flaske hvidvin
  • 1 glas sorte oliven
  • 400 gram champignoner
  • 2 dåser flået eller hakket tomat
  • 2 dåser tomatpure
  • 1 aubergine
  • 3 hvide løg
  • ½ hvidløg
  • 1 citron
  • 2 bullionterninger med kyllingesmag
  • Persille
  • 1½ spiseske paprika
  • 1 spiseske Timian
  • 1 spiseske Basilikum
  • Evt. lidt chili
  • Salt og peber
  • Olie til stegning
  • Ris til 4 personer

Opskrift

For at gøre kyllingen mere lækker med brunt skin og mere mørt kød, sættes kyllingerne (optøet) i en forvarmet ovn på 200 grader i 30 minutter (mens man forbereder resten af ingredienserne), hvor det de sidste 5 minutter står på grill for at brune skinnet. Man kan med fordel inden de sættes i ovnen fjerne evt. andre knogler end de to store i over- og underlåret.

At have kyllingen i ovnen kan undværes, men kræver at man giver retten tilsvarende længere tid til at koge når det hele er blandet sammen.

Forberedelse

Aubergine renses og skæres i skriver, og steges herefter på en pande til de er brune og bløde. De skæres herefter over 1 gang, så de bliver halve.
Champignoner renses og skæres i tynde hele skriver, og steges herefter på en pande med noget peber til de er brune og bløde.
Hvidløgne finthakket og de 3 løg skæres i halveret skriver (dvs. ikke finthakket), og steges herefter sammen på en pande til de begynder at få farve.
De sorte oliven drænes helt for væske, og deles over på langs.
Kyllingen tages ud af ovnen, og klippes herefter ud i stykker, så lårene er de største stykker. Overlåret klippet typisk over en gang, så hvert over-/underlår bliver til 3 stykker i alt.

Sammenblanding
De 2 bullionterninger opløses i en lille smule vand i en stor gryde. Herefter tilføjes de for stegte aubergine, champignoner, løg og hvidløg, sammen med de sorte oliven, flået tomater, tomatpure og krydderierne. Herefter lægges alle kyllingestykkerne i retten. Retten overhældes herefter med hele indholdet af flasken med hvidvin. Der røres rundt!

Indkogning
Retten skal herefter indkoge i 1½ time for at blive færdig (eller 2 timer hvis ikke den har været i ovn), samt få en tyk sovs. Når der er 20 minutter tilbage smages retten til med de nævnte krydderier, samt persille og revet citronskal (undgå så vidt muligt det hvide lige under, da det er bittert) smides i retten, for herefter at koge videre.

Retten serveres med ris.