60 tips til grill, grillfester og havefester

grill, pattegris, gillfest, havefest, helstegt, drikke, tips

En vellykket fest ligger i detaljerne, samt om værterne er tilstede til at styre slagets gang i den rigtige retning.

Så for at få en perfekt havefest eller grillfest, er det derfor vigtig at man:

  • Minimerer sin arbejdsbyrde op til selve festen, og især på selve dagen. Så har du tid til gæsterne.
  • Ikke mangler udstyr og service for at arbejde effektivt. Her er en god ide at låne så meget så muligt.
  • Tag tidlig og stor hånd om de vigtige punkter, som telt, grill, borde, stole, musik, samt varme.
  • Spar tid ved at indkøbe så meget prefabrikeret mad så muligt. Du kan altid gøre det spændende ved at spæde det op.



Tips og huskeliste til havefesten eller grillfesten

Følgende liste, opdelt i områder, er gode tips og triks til hvis du skal arrangerer en havefest:

1. Indbydelse og naboer

  • Oplys gæsterne i invitationen om at det er en havefest, samt hvad intentionerne er. Dette inkluderer de skal medbringe godt og varmt fodtøj, ikke have høje hæle, og et tæppe eller plaid. Indiker også madens størrelse, da gillfester ofte ender med regulære ædegilder, og de derfor bør vide dette, og så de kan glæde sig. Især hvis du planlægger at få mad udefra eller grille en helstegt pattegris.
  • Underet naboerne om, at der vil være fest og evt. blive spillet musik. Lav evt. en aftale med naboerne om, at de kan sige til, hvis støjniveauet bliver for højt. Naboernes bevidsthed om, at de kan være med til at kontrollere situationen, giver større tolerance for larmen. Lad dem yderligere evt. få en flaske vin, for deres overbærenhed.
  • Hvis der er gæster, som skal rejse langt, eller ofte vælger at tage bilen, kan man tilbyde dem at overnatte efter festen.

2. Grundlæggende overvejelser

  • I stedet for at skulle bruge tid og penge på at sammensætte en menu, indkøbe maden, lave maden, bruge tid på grillen og servering, bruge tid væk fra festen, leje en grill, skære kød ud mm., kan man i stedet overveje for næsten de samme penge at få en kok/slagter ud til at stå for maden. Herved kan du selv nyde festen.
  • Du skal beslutte dig for, om du vil slappe af og hygge med gæsterne, eller om du vil være den store grillmester. Hvis du vælger at tænde op i grillen, skal du være opmærksom på, du bliver låst fast til grillen. Ved familiefest kan man måske få en ven til det, og omvendt hvis det er en vennefest.
  • I stedet for at indkøbe et godt og varieret udvalg af drikkevare til maden, som fx hvidvin, rose, rødvin, desertvin, og 2-3 typer øl (ekskl. sodavand og vandflasker), kan man i stedet overveje for næsten de samme penge at leje et fadølsanlæg og have nogle shots.
  • Få men gode retter! Der er for meget arbejde ved flere retter - ikke kun tilberedning, men også service ind og ud osv. Du skal også selv have tid til at nyde festen! To retter er bestemt max!
  • Overvej en plan-B til hvis sommervejret svigter, så der ikke opstår totalt forviring.

3. Forberedelse

  • Skriv alle arbejdsopgaverne ned. Så har du et godt overblik over, hvornår de enkelte ting skal være klar, samt du ikke glemmer noget.
  • Planlæg at have meget lidt at lave på selve dagen og aftenen. Tiden går hurtigt.
  • Forbered så meget som muligt før festdagen på forhånd. Dette gælder både ved opsætning af telte og udstyr, nedkøling af drikkevarer, opsætning af borde og stole, samt dække bord, indkøb og madlavningen (fx ved at lægge kød i marinade nogle dage før).

4. Indkøb

  • I Inco og Metro kan der købes færdige tzatziki, kartoffelsalater og salater man kan gøre spændende ved at tilføje ting som feta og champignon.
  • Da der skal købes meget, bør det overvejes, hvor det kan betale sig at købe de forskellige ting. Fx er Netto billigt ved grøntsager, Fakta til kød (når der er tilbud), Metro og Inco til færdiglavet ting og drikke.
  • Det er vigtig, at man køber store foliebakker til maden. Dette skal bl.a. bruges til servering af buffeten, og vil spare en masse opvask dagen efter.

5. Telte og udstyr

  • Et telt er fornuftigt ved større havefester. Specielt hvis man ikke planlægger at rykke inden for senere på aftenen. Grunden til dette er, at teltet både giver læ for vind, regn, sol, og duggen.
  • Hvis du vil leje et telt, varmeblæsere, borde, stole, gulv eller service, bør det ske i god tid. Juni-august og starten af september er de travleste måneder for udlejningsbureauerne, da der er mange bryllupper, firmafester, og messer. Bedst er derfor, hvis man kan låne så meget som muligt af bekendte.
  • Sørg altid for at have varmeovne, varmelamper, varmeblæsere, eller terrassevarmere.
  • Det ødelægger feststemningen, hvis man fryser. Det er derfor bedst, hvis man kan styre temperaturen. Fx ved at kunne tage siderne af teltet, kunne lukke helt tæt, eller afskærme for blæst, samt have varmekanoner inde i teltet eller terrassevarmere. Man kan også rykke indenfor hen på aftenen.
  • Det er en god ide at have ekstra puder og tæpper til gæsterne, da man ikke kan regne med, at gæsterne selv har husket den slags. Det vigtigste er, at der ikke bliver fodkoldt.
  • Sæt teltet op nogle dage før det skal bruges. Herved kan regn ikke gøre underlaget vådt og svampet. Dette gælder specielt, hvis du ikke ønsker at ligge et gulv i teltet.

6. Opsætning

  • Træk en lang strømledning ud til haven, med mulighed for flere forlængere – evt. kabeltromle. Ud over der er brug for dette til evt. musikanlæg, fadølsanlæg, varmeanlæg, lamper mm., sker det ofte man pludselig har brug for strøm i løbet af aftenen til større fester.
  • Hvis du har brug for at sætte telte eller pavilloner sammen, skal du være opmærksom på at regn vil løbe ned mellem dem og plaske alt til en meter til siderne. Dette kan undgås med en del arbejde og nogle presseninger.
  • Potentielle farer bør undgås. Dette kan være løse fliser, ujævn belægning, splintrede havemøbler, og ledninger som ligger løse på jorden.
  • Sæt altid dugen og større dekorationer fast på bordene. Vinden må ikke kunne bestemme over festen.
  • Opret et rygested, og fortæl gæsterne hvor de må ryge.

7. Udsmykning og belysning

  • Borddekorationer må gerne være lidt over gennemsnit i størrelse, og være meget naturlige i udseende. Fx er større blomsterdekorationer med ting fra haven et godt valg.
  • Myggelys bør placeres stratetiske steder, så fx myg ikke kommer ind i teltet eller i nærheden af døre til huset. Tilsvarede er det godt at placere et, hvor der må ryges.
  • Selve haven bør udsmykkes med flag, lys i syltetøjsglas, lys i krukker, fakler steder hvor man skal kunne se, og store bloklys ned ad havegangen. Det kan blive nødvendigt, hen på natten.
  • Selve teltet/pavillonerne eller terassen bør udsmykkes med fade med bloklys, fyrfadlys på bordene, kulørte lamper og guirlander.

8. Underholdning, musik og fest

  • Hvis gæsterne ankommer tidligt eller forskudt, kan man servere snaks og velkomstdrink, mens de spiller kroket, ølkroket, kongespil, petanque, og ringkast.
  • Hvis ikke alle gæsterne kender hinanden, bør man evt. starte med en kort præsentation af, hvor man kender gæsterne fra, hvad de laver, samt en lille sjov anekdote om dem. Man kan også ryste gæsterne lidt sammen ved fx at opdele gæsterne i hold, og lave en hurtig quiz om ”hvem kender værtinden/værten/værtsparret bedst”. Spørgsmål som fx ”hvor mødtes vi” og ”ynglingsmad”.
  • Musik er en af de vigtigste ingredienser, når det kommer til feststemning. Sørg for at have et varieret udvalg og en stærkt velforberedt playliste. Man bør oveveje en playliste til spisning og en til fest. Alternativt skal man gøre det nemt for folk selv at vælge, hvad de vil høre, evt. via en opstillet PC.
  • Et dansegulv skal være et hårdt gulv, og gerne have et tag! Så hvis der skal danses i haven, skal der enten være gulv i teltet, eller også skal en palvillon sættes op hen over havefliserne. I overdækket, kan man hænge hyggebeslysning og evt. musikeffekter som discokugle.
  • Vær forberedt på at folk kan finde på at søge indenfor, hvis det er koldt, og langsomt bliver festen splittet. Hvis det er muligt, kan man med fordel gøre klar (flytte ting) og evt. sætte stole op indenfor, så alle har mulighed for rykke ind på samme tid.
  • Sæt terninger i raflebærer, samt nogle spillekort på bordene senere på aftenen. Man ved aldrig om folk pludselig vil spille, og holde festen i gang på den måde.
  • Aktiver evt. børn med mange muligheder så de ikke kommer rendende. Fx Wii, legerum, soverum, udendørsspil, lave dekorationer til bordene, grille skumfiduser mm.

9. Grillning

  • Grillning kræver grillmesterens fulde opmærksomhed. Derfor har man ikke tid til meget andet, så dæk evt. bordet før der tændes op. Man kan også overlade nogle af forberedelserne til resten af familien eller deltagerne.
  • Hav rigeligt med grillkul og/eller briketter, samt tændvæske. Du skal nok få brugt det en anden gang, hvis du har for meget. Man kan også bruge det stratetisk senere på aftenen til varme, eller hvis der er natmad bestående af pølser.
  • Hav altid mere end en grillstarter, når der skal laves store ting (fx en pattegris eller over 4 stege).
  • Når du tømmer grillstarteren, kan du med fordel efterlade lidt kul/briketter i den, så du med det samme nemt kan sætte en ny omgang over.
  • Spar ikke på grilludstyret. Hav rigeligt store skærebrædder, knive, stegegafler, termometer, store lange grillhandsker og udstyr klar. Så undgås det, at maden brænder på, samt den kan blive udskåret uden at blive kold.
  • Hav altid et helt bord dedikeret til grill. Dette er både til afsætning og udskæring.
  • Hav mulighed for at 2-3 personer kan skære kød ud på samme tid. Ellers ender det med, at der ikke er nok kød i buffeten, eller gæsterne ikke kan nå at vælge mellem forskellige kødtyper.

10. Mad og servering

  • Undgå fristelsen at lave en forret og have en dessert. De mange deltagere til grillfester skal bespises hurtigt og uden for meget besvær. Nøjes derfor med at have hovedretten, og natmad. Herved ikke sagt, at natmaden godt kan være noget sødt i stedet for at grillen bruges igen.
  • At lave salatdressinger baseret på creme fresh eller yoghurt, mindsker risikoen for sygdomme hvis uheldet skulle være ude. Bakterier lever bedre i dressinger baseret på olie.
  • Brug forskellige marinader til forskellige stege, for at gøre det mere spændende. Marinader kan fx være en baseret på rødvin, en på tomat og bbq, samt ingefær og cola. Læg kød i marinade to dage før. Dette gøres blot i frostposer der kan lukkes tæt.
  • Tag kødet ud af køleskabet tidligt om morgenen (eller aftenen før), så det kan få stuetemperatur, inden det kommer på grillen i stedet for at være 5 grader i midten. Herved er det lige til at hive ud (evt. af frostposen) og smide på grillen. Så bliver det mere mørt og velsmagende.
  • En stor lakseside kan nemt ligges på og tages af grillen igen med et spækbræt. Da den ikke skal have mere end et kvarter, er det en nem og lækker måde at servere spændende mad på hurtigt.
  • Lav altid en buffet og ikke portionsanretning eller fade ved bordet ved hovedmåltidet. Det er både lettere og hurtigere at servere, hurtigere at tage maden uden den bliver kold, samt tage ud efter maden igen.
  • Hav et stort sted til at afsætte færdiggrillet og skåret kød. Server kødet i store fade eller foliebakker, med mulighed for at dække det til med stanniol så det ikke bliver koldt. Hvis der er grillet en pattegris, kan man senere på aftenen tillade gæsterne selv skære af den.
  • Det anbefales ikke at have både en desert og natmad, men hvis der skal være en, bør den være lille. Dessert kan også bestå i, at man selv rister skumfiduser hen over grillen eller et mindre bål. Bemærk dog at dette kræver, at man er under 8 personer.

11. Drikkevarer

  • Jo flere mennesker der deltager, jo mere bør du lade folk selv vælge hvad de vil drikke! Køb også gerne en sød og tør rødvin så folk selv kan vælge.
  • Drikkevarer skal komplimentere maden. Hvis I skal have burgere eller pølser står den på sodavand og øl. Står den på dyrekøller, pattegris eller kylling er det rødvin. Står den på kylling eller fisk, kan hvidvin og rose være lækkert.
  • Kolde drikkevarer er nødvendigt til en rigtig sommerfest. Der er mange måder at køle drikkevarerne på. Fx kan man:
    • Regelmæssigt hente friske drikkevarer ud af et køleskab og sætte på bordet.
    • Opsætte et køleskab i teltet.
    • Låne eller købe en række køletasker.
    • Grave et hul i jorden på et skyggefuldt sted, fore det med plast, fylde det med vand og lægge en plade over.
    • Grave et dybt smalt hul på ca. 1 meter, hvorved at der bliver koldt på bunden.
    • Fylde en børnepool med vand og evt. ligge store mængder is i. Is kan man ofte skaffes hos en fiskeforhandler og have liggende i køletasker. Her skal bruges 20-40 kg. is, og bruges så lidt vand så muligt.
    • Stille uglaserede lerkrukker i skyggen, hvor det lufter, og fylde dem med koldt vand.
  • Man kan overveje at lave kaffe, te eller gløgg til at holde varmen. Mulighed for en whisky eller noget, der kan hældes i kaffen er også en god ide. Hvis du vil gøre det nemt, kan der laves en lille kaffebar med en kaffemaskine og elkoger, så folk selv kan lave, hvad de vil have.
  • Ved større fester er det værste, der kan ske, at nogen langt fra har drukket det samme som andre. Ligeledes er det skidt, hvis folk kun sidder i de sædvanlige "grupper". Det er derfor vigtigt, at alle følges ad i starten. Dette opnås lettest ved en god stærk velkomstdrink til at bløde folk lidt op (evt. på tom mave), samt evt. ved nogle gruppelege. Ligeledes er det en god ide at udbringe en del skåle i løbet af aftenen, så man fælles indtager alkohol på samme tid.


Hvor meget drikker gæsterne?

Hvor meget drikke skal der købes til gæsterne:

  • Velkomstdrinks - ca. 2 glas pr. person. Se fx denne gode velkomstdrink.
  • Hvidvin eller andet drikkelse til forretter - ca. 2 glas pr. person.
  • Rødvin til hovedretten - ca. 3-4 glas pr. person.
  • Dessertvin - ca 1,5 glas pr. person.
  • Alt efter antal børn eller voksne - ca. 3-4 glas sodavand og øl pr. person.

En flaske vin 75 cl. giver ca. 6 glas. En flaske dessertvin ca. 15 glas. En flaske mousserende vin ca. 7 glas.

Hvis der er tale om desideret fest, er der naturligvis også brug for mere alkohol i form af simple ting til at blande og shots.


Hvor stor en pattegris skal jeg købe?

Man står ofte med alt for meget mad tilbage efter fester. Derfor er det vigtig man ikke køber en alt for stor gris:

  • Pattegris på 10-20 kg, passer til 30-40 personer, og koster ca. 1.800 kr.
  • Pattegris på 20-30 kg, passer til 40-50 personer, og koster ca. 2.000 kr.
  • Pattegris på 30-40 kg, passer til 50-60 personer, og koster ca. 2.200 kr.
  • Pattegris på 40-50 kg, passer til 60-70 personer, og koster ca. 2.400 kr.

Man kan også overveje at købe et lam i stedet for en pattegris.

Huskeliste til grillet helstegt pattegris

  1. Man kan altid skære lidt af en helstegt pattegris og servere den, mens andre endnu ikke færdige dele af den bliver stegt helt færdigt.
  2. Køb evt. en lidt mindre gris, og brug stege for resten. Det er naturligvis også billigere, lettere at tilberede, marinere, udskære, genbruge, og man kan yderligere vælge mellem forskellige kødtyper.
  3. Man skal bruge ca. 10 kg. briketter for at grille en gris.
  4. Hvis grisen er frossen, tager det op til 3-4 dage alt efter størrelse at optø.
  5. Grisen skal grilles i ca. 1 time pr. 10 kg, plus 1 time ekstra, dvs. 30 kg gris skal have 4 timer (3 timer + 1 time) ved god varme uden der åbnes for ofte. Men ofte skal den have mere tid, da man ofte åbner for låget for at vende og dreje grisen (alt efter grillens beskaffenhed), samt man ikke altid vil køre med fuld varme.
  6. Grisen skal ende på 70 grader på det tykkeste sted.

Tilberedning af en helstegt pattegris

  1. Tænd op i to grillstartere. Hæld briketterne fra de to grillstartere i grillen. Man kan med fordel placere nogle ikke tændte briketter eller kul oven på disse i grillen, for at undgå at skulle bruge grillstarterne igen. Kullene skal være helt hvide, inden du er klar til at grille.
  2. Hvis grisen ikke er ridset fra slagteren, skal du gøre dette nu. Start med at ridse grisen skråt fra skulder til bug og gentag det hele igen, så der opstår ternede felter. Hvert felt ender ca. på 1 x 2 cm. Grisen skal nu saltes godt, ca. 200 gram kokkesalt. Gnub salt, basilikum og/eller timian ind i grisen. Brug evt. også lauerbærblade.
  3. Når kul er klar og hældt i grillen, lægges grisen på grillristen. Pattegrisen må aldrig placeres direkte hen over varmen, og skal altid have indirekte varme.
  4. Grisen ligges ovenpå risten med bugen nedad i første omgang.
  5. Låget lukkes, grillen skal være ca. 180-200 grader indvendigt. Det er vigtig at grillen ikke åbnes mere end højst nødvendig, da åbning ofte vil øge grisen tilberednings tid væsentligt.
  6. Vend grisen nogle gange under stegningen, for at undgå nogle steder bliver svedent eller brændt. Formålet er også at sikre sprød svær over det hele.
  7. Når grisen er 70 grader det tykkeste sted, er grisen klar til udskæring og servering.


Ideer til underholdning, introduktion af gæster, samt festlege

  • Dagens hovedperson introducer kort alle gæsterne én af gangen. Hertil kan man fortælle hvordan man kender personen og hvornår man mødtes, hvad de arbejder med, samt en sjov kommentar eller anekdote. Vigtigt er dog, at man ikke gør det for kort om hver person, da ideen jo er at lære mere om personen. Man kan også lade folk selv introducere sig på skift, men for nogle er dette grænseoverskridende.
  • Under hver tallerken placeres et billede af en af gæsterne, med en kort tekst om personen. Når dette kort er blevet læst højt, er det den netop introducerede persons tur til at introducere sig. Dette fortsættes til man har været alle igennem. For at gøre det sjovt, kan man knytte en ting til hvert kort som folk skal gøre, mens de læser kortet. Dette er fx at læse punktummerne, synge teksten, opføre den som opera, indføre en hurtig tanke/kommentar (som står på papiret), sige teksten som hvis man var cirkusvært, osv.
  • Opdel gæsterne i grupper, eller lad bordene være holdene. Herefter skal gæsterne gætte billeder af dagens hovedperson(er) og sætte årstal på dem. De skal også mellem billeder udvælge billedet af ens ynglingsmad, hobbyer, film mellem billeder af forkerte svar. Der kan også være tekstspørgsmål som fx, hvor stor er husets grund og hvad hed første kæledyr. Når alle holdene har skrevet deres svar, gennemgås resultatet. Betragt det som ”tip en 13’er” om personen.
  • Opdel gæsterne i grupper, eller lad bordene være holdene. Lad dem herefter svare på ca. 20 spørgsmål om fødselsaren, værten, værtinden, eller værtsparet. Dette er fx hvornår er min fødselsdag, hvad er min ynglingsmad, hvor har jeg gået i skole, hvad er mit arbejde, hvor har jeg mødt en given person, hvad vil jeg helst nå de næste par år, pinligste oplevelse (med svarmuligheder) osv. For at et hold må svare, skal de "buzze" sig ind. Dette kan blot være ved at råbe op først. Når de har fået lov til at svare (ved at være først til at indikere, at de vil svare), skal en eller to drikke et shot (afhængigt af hvor mange de er) før de må svare på spørgsmålet. Der gives et point til rigtigt svar, og trækkes et fra ved forkerte svar. Svares forkert må andre ligeledes svare ved at ”buzze” sig ind og drikke shots.

 

© Thomas Kampp – Kontakt mig hvis du ønsker at gengive artiklen eller dele af den.

Udskriv E-mail